speur lijnenDe opleiding tot IMAS-ANIMALE Speurhondengeleider (SPG) is in het leven geroepen, zodat men als handler kan aantonen in het bezit te zijn van gedegen theoretische en praktische kennis over speuren. Tevens toont een IMAS-ANIMALE SPG III diploma aan dat u zelf een hond kunt opleiden tot speurhond en eventueel zelfs tot inzetbare speurhond bij vermissingen.

Hobby-speuren vs. professioneel speuren bij vermissingen

In de huidige maatschappij waarin speuren erg 'hot' is, vinden wij het binnen IMAS-ANIMALE belangrijk dat speuren als hobby strikt gescheiden wordt van speuren bij vermissingen. Bij real case vermissingen is namelijk meer nodig dan alleen één enkel speurteam; men heeft een heel team van handlers, begeleiders, coördinator, EHBO-ers e.d. nodig om een inzet productief en betrouwbaar te maken.
Ten tijde van een vermissing, wordt door inzet van een K9 team hoop gegeven aan familie en vrienden van een vermist persoon. Men wil deze hoop enkel geven als men daadwerkelijk geschikt en capabel is een 'klus te klaren'.
Zelfs dan is en blijft het moeilijk om vermiste personen terug te vinden. Een professioneel team, zoals door IMAS-ANIMALE opgeleid, verbindt zich aan reddingshondengroepen die door samenwerking en goede organisatie een inzet tot een goed einde trachten te brengen.  

De hoofddocent bij IMAS-ANIMALE, Patricia Spee, is beroepsmatig Speurhondengeleider, kynologisch gedragstherapeut, professioneel mantrail instructeur en hoofd coördinator en -trainer bij een Nederlands USAR team.
Patricia geeft daarnaast les aan tal van SAR en USAR teams in binnen- en buitenland bij zowel verenigingen en stichtingen als bij overheden zoals brandweer en politie. Patricia werkt met haar team in Nederland alleen al aan gemiddeld een 15-tal inzetten per jaar, met groot succes. Haar drijfveer om dit niet altijd makkelijke werk voort te zetten, is de dankbare reactie van familie en soms van de vermiste persoon zelf. Juist die dankbaarheid en de kwetsbare positie waarin familie en de vermisten in vermissingszaken verkeren, hebben geleid tot het opzetten van een professionele opleiding tot Speurhondengeleider bij vermissingen.

 

De opleidingen tot speurhondengeleider worden door IMAS-ANIMALE op 3 niveaus aangeboden: Speurhondengeleider I, II en III. Alle delen bestaan uit 3 of meer modules.

 • Speurhondengeleider I (module A en D) Status level 1 Mantrailing gevorderde recreatieve speurder met gemiddelde theorie kennis
 • Speurhondengeleider II (module B1, B2, B3 ) Status level 2, 3 en 4 Mantrailing, teamlid in opleiding SAR en/of USAR reddingshondengroep
 • Speurhondengeleider III (module C1, C2, C3)  Status level 5 Mantrailing, inzet team SAR / USAR reddingshondengroep

Basisopleiding recreatief Speurhondengeleider I (SPG I)

Deze opleiding bevat de opbouw in Mantrailing Module A; het juist starten en begeleiden van een hond richting het eerste level. In deel I doen de geleiders ook basiskennis op en zullen tegelijk starten met Module D: de uitgebreide theorie module. De A module bestaat uit 6 praktijkdagen en 25 trainingsuren te volgen bij een IMAS erkend Instructeur. Examinerring Module A met level 1 praktijk examen en Module D schriftelijk theorie examen.

Module D bevat 6 theorielessen van 2,5 à 3 uur en 1 theorie-examen. Deze module is een zeer interessante theorie cursus waardoor je inzicht krijgt in de geurwereld van de hond en hoe een hond überhaupt kan speuren naar mensen, de anatomie van de neus, weersinvloeden op het spoor, de verschillende disciplines in speuren en zoeken, opbouw en ontwikkeling, termen, lichaamstaal, leerprincipes enz.
Aan Module D zonder bijgaande praktijklevels valt geen status te ontlenen.

Afronden met goed resultaat van deel I geeft geen inzetstatus. Recreatief speuren kan bij ANIMALE ook zonder het SPG opleidingstraject, de lat ligt dan een stukje lager, maar er wordt nog steeds professioneel les gegeven door een IMAS-ANIMALE erkend instructeur. Speuren zonder levels en toetsen, maar met veel plezier en samenwerken met je hond? Meld je dan aan voor een van de speurcursussen bij ANIMALE hondenschool recreatief mantrailing ANIMALE

 

Kosten SPG I

De kosten zijn afhankelijk van uw vooropleiding en mogelijkheid tot praktijktrainingen. Kosten Module A en D zonder de 25 praktijktrainingen € 895,- . Deze bevat 6 theorielessen, 1 theorie examen, 6 praktijkdagen, 1 praktijkexamen - totaal 14 dagen / dagdelen. Mogelijk volgt u 2 theorrielessen op 1 dag dan bevat de tijdsinvestering 11 dagen excl de 25 praktijk trainingen.

Deelname aan praktijklevels kosten per level € 50,- .

Speurhondengeleider II (SPG II)

bal aslan

Deel twee van de opleiding tot speurhondengeleider bevat veelal verdieping en probleemoplossing in de praktijk en bestaat uit de modulen B. Tevens is deel 2 gericht op een aantal praktijkproeven*.

Bij B1 legt de handler en K9 level 2 af, Bij B2 level 3 en B3 level 4. De praktische inzetbaarheid van het team (handler en hond) staat centraal bij module B. In de praktijoefen dagen zijn de oefeningen dan ook vooral gericht op behalen van de levels. Daarnaast wordt gewerkt met verschillende honden en wordt de geleider op zijn inzicht getoetst bij het opzetten van sporen en oefeningen. Van geleiders in deel II wordt een hoge mate van participatie verwacht en serieuse werkhouding met in de pauzes een teamgerichte positieve instelling. Samenwerking in deze Module staat voorop. Samenwerken met je K9 maar vooral ook samenwerken met collegae geleiders. Naast de oefendagen dient de geleider praktijktrainingen te volgen bij een IMAS erkend Instructeur welke minimaal level 3 in mantrailing beheerst ofwel MI instructeur in een SAR of USAR is.

 

Modules:

  • Module B1 level 2 (10 groepstrainingen en 2 oefen dagen)
  • Module B2 level 3 (10 groepstrainingen en 2 oefen dagen)
  • Module B3 level 4 (10 groepstrainingen en 2 oefen dagen)

Om het diploma Speurhondengeleider II te kunnen ontvangen, is het noodzakelijk dat de handler geslaagd is voor de praktijklevels 2, 3 en 4. Na afronding van deel II van de basisopleiding heeft de handler de capaciteit en certificatie om te assisteren bij real cases. Het geleider deel mag de cursist echter nog niet zelfstandig uitvoeren zonder begeleiding van een MI.

Kosten SPG II

De kosten voor module B per level € 250,00 incl. btw. Ieder level bevat 2 oefendagen, 1 examendag, lesmateriaal en versnaperingen tijdens de lessen. 

Speurhondengeleider III (SPG III)mantrailing imas3

Deel drie van de opleiding tot speurhondengeleider bevat een groot deel didactiek, instructie en herhaling van de theorie uit SPG I en SPG II, waarover ook een schriftelijk tentamen wordt afgenomen in module C2. Tevens wordt de level 5 praktijkproef in dit deel afgenomen.
Na afronding van deel III kan de handler zelfstandig speurlessen opzetten voor beginnende teams en is de handler in het bezit van een volledige IMAS-ANIMALE Mantrail certificatie SPG, waardoor het K9 team inzetbaar kan zijn bij real cases, mits lid van een inzetgroep.

*) Certificering voor inzetbaarheid kan ook los van deze opleiding bij ANIMALE aangevraagd worden. Een volledige certificering bestaat uit een 5 tal levelproeven welke allemaal dubbel blind worden opgezet volgens het IMAS-ANIMALE level certificeringsprotocol. Bij een level certificering kunnen en mogen enkel IMAS geleiders en/of instructeurs proeven opzetten of examineren onder organisatie van IMAS-ANIMALE. Proeven opgezet zonder medeweten dan wel accorderg van IMAS-ANIMALE zijn per definitie niet door IMAS-ANIMALE erkend. 

Kosten SPG III

Kosten SPGIII zijn afhankelijk van de vooropleiding van het team en dus individueel. Kosten voor enkel aanvraag level certificering zijn € 50,- per level en K9 - handler combinatie. Meer informatie hierover, inclusief de data, kunt u via het contactformulier, e-mail of telefonisch contact bij ons aanvragen.

Locatie

De instructielessen van IMAS-ANIMALE vinden plaats op verschillende locaties in de (verre) omtrek van Zuid-Limburg (Klimmen, Nuth, Heerlen, Voerendaal, Brunssum e.o. en over de landsgrenzen. De locatie wordt per dag vooraf bekend gemaakt. De theoriedagen vinden plaats op een vaste locatie in ons eigen leslokaal in ons bedrijfspand waar ook onze Snackhop gevestigd is. Soms wijken wij uit naar een zaal in Nuth of Klimmen op dien moment als de groep groter is en de huidige regeling het mogelijk maakt.
Op aanvraag kunnen onze opleidingen ook buiten Limburg door heel Nederland of in het buitenland gegeven worden.

Wilt u uw sportteams of handlers laten certificeren , of bent u een overheidsinstelling met hondengeleiders of particulieren reddingshondengroep ? Mail ons dan voor de mogelijkheden uw geleiders te laten examineren. Onze certificaties zijn gericht op real case inzetwerk en afgeleid van zeer gewaarde buitenlandse certificaties en aangepast naar Nederlandse situatie.

Data

De opleiding Speurhondengeleider I start weer in januari 2019. Kijk op onze facebook site bij evenemneten voor data of in onze online agenda.

Organisatie

De officiële IMAS-ANIMALE opleiding SPG wordt enkel georganiseerd door IMAS-ANIMALE. Alle docenten bij IMAS-ANIMALE zijn gecertificeerde kynologisch instructeurs met praktijkervaring en veelal tevens teamleden van een USAR of Mantrailing team. Zie voor het overzicht van docenten de betreffende pagina op deze website. 

Graag tot ziens op een van onze seminars, workshops of opleidingen!

Aanmelden

aanmeldenWilt u zich aanmelden voor een opleiding, een gedeelte van een opleiding of wilt u eerst meer informatie, stuur dan een bericht naar info@imas-animale.com of vul het contactformulier in. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op. Direct boeken kan via onze saasagenda, check onze fb sit voor directe toegang en aanmaken van een account.

LandVestigingsplaats /Town of practiceNaam / NameDatum / Date diplomaErkenning / Recognition
 Belgie  Balen  Inge Joris    SPG II i.o.
 Belgie  Lommel  Wendy Verbruggen   SPG I
 België  Liege   Mulielle Perkins   SPG 1 
 Duitsland  Süstersehl  Robert Appeldoorn   SPG I / AST
         
 Nederland  Aarle-Rixtel  Yolanda van der Steen (level 1)   SPG 1
 Nederland  Berlicum  Christa van Rooij    SPG II i.o.
 Nederland  Brunssum  Ineke van Schaik (level 2)   AST
 Nederland  Haelen  Nadia Bagmeijer  (level 3 )  13-07-2017 SPG II i.o. 
 Nederland  Wijnandsrade  Klaas-Jan Hop (level 2)   SPG I
 Nederland  Heerlen  Esther Sauren (level 2)  13-07-2017  
 Nederland  Hoensbroek  Mirella Coenen  (level 3 )  13-07-2017 SPG II/ MTH
 Nederland  Horn  Ageeth Manschot (level 1)   SPG I
 Nederland   Itteren  Christel Bouwens (level 2)   SPG II 
 Nederland  Maastricht  Guido van de Luitgaarden (level 2)   AST
 Nederland  Meerssen  Ad Klein (level 1)    
 Nederland  Nuth  Fanny Janssens (level 1)   AST
 Nederland  Ridderkerk  Marjolein Rietkerken (level 2)   SPG I
 Nederland  Schinvel  Marianne Raes Stroevelaer (level 2)   AST
 Nederland  Veghel  Leonie Kling (level 2)   SPG II i.o.
 Nederland  Waalre  Fleur Willems   13-07-2017 MTH
 Nederland  Waalre  Fleur Willems (level 1)   AST
 Nederland  Wijnandsrade  Patricia Spee    MTH
         
 Poland  Wroclaw  Agnieszka Hadrzynska   SPG I / AST
         
         

 

Aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend. / No rights can be derived from this list.

De leden op deze lijst hebben minimaal SPG II , level 3 incl Module D behaald of hoger. / members on this list have achieved minimal SPG II, level 3 including Module D.

 • SPG staat voor Speurhondengeleider in opleiding voor USAR or SAR. / SPG means Mantrailing Handler in training for USAR  or SAR
 • MTH staat voor Speurhondengeleider voor USAR inzet team, deze geleiders hebben veelvuldige realcase ervaringen. / MTH means Handler USAR realcase team
 • AST staat voor Area Search Team voor SAR inzet team, de geleiders hebben veelvuldige realcase ervaringen. / AST means Area Search Team for SAR real case team

Vermissing? Spoed!

spoedMet spoed een professioneel mantrailteam nodig? Bel z.s.m. de inzetcoördinator van Stichting Mantrailing Limburg of kijk op http://mantrailing-limburg.nl 

spoednummer vermiste personen